ΠΥΡΙΤΙΟ Tο Στοιχείο Της «Αναγέννησης»

Έχετε φθαρμένα, θαμπά νύχια, άτονα, ξηρά μαλλιά και τρίχες που συνεχώς πέφτουν;  Βλέπετε τις ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά στο πρόσωπό σας; Αμφιβάλλετε για την υγεία των οστών σας; Μήπως ο χρόνος έχει αρχίσει να μας δείχνει τα σημάδια του;

Η γήρανση ξεκινά βαθιά μέσα στα κύτταρα, που περιέχουν κολλαγόνο, το συνδετικό στοιχείο που κυριολεκτικά «κρατά» όλα τα τμήματα του σώματος ενωμένα! Το κολλαγόνο είναι η κύρια πρωτεΐνη στα οστά, τους τένοντες και το δέρμα. Καθώς τα χρόνια περνούν, αυτό φθείρεται και χάνει τη φυσιολογική ελαστικότητά του, που έχει σαν αποτέλεσμα χαλαρή επιδερμίδα, εξασθενημένα μαλλιά και εύθραυστα νύχια. Το πυρίτιο, επομένως, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις επιπτώσεις γήρανσης, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του κολλαγόνου.

     

Τι είναι όμως το πυρίτιο;                                                                                                             

Το πυρίτιο (αγγλικά: silicon) είναι το χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο Si. Σπανίως βρίσκεται σε χημικά καθαρή στοιχειακή μορφή στη φύση. Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι το διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) (αγγλικά: silica) και διάφορες άλλες πυριτικές ενώσεις. Πάνω από το 90% του φλοιού της Γης αποτελείται από πυριτιούχα ορυκτά, γεγονός που το καθιστά το δεύτερο κατά μάζα σε αφθονία χημικό στοιχείο στον πλανήτη μας (περίπου 28%), μετά από το οξυγόνο (Ο).

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από διάφορες μελέτες έχει αναδειχθεί η σημασία του πυριτίου στην ανθρώπινη βιολογία και βιοχημεία. Αρχικά, συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα και φαίνεται πως λειτουργεί ως συμπαράγοντας σε ορισμένες αντιδράσεις των ενζύμων.

Αν και φαίνεται ότι, ειδικά για τα περισσότερα ζώα αποτελεί, απλά ιχνοστοιχείο, πρόσφατες έρευνες στηρίζουν ότι πρόκειται τελικά για ένα «δευτερεύον» μακροστοιχείο. Αρκετά είδη θαλάσσιων σπόγγων, καθώς και μικροοργανισμών, χρησιμοποιούν σκελετικές δομές που περιέχουν πυρίτιο. Επίσης, το πυρίτιο συχνά αποτελεί συστατικό των φυτικών ιστών, όπως στο φλοιό και στον ξυλώδη ιστό του Chrysobalanaceae και τα πυριτιούχα κύτταρα και τα πυριτιούχα τριχώματα του Equisetum και πολλών άλλων ποωδών φυτών.

Πηγές πυριτίου στα τρόφιμα:

Το διοξείδιο του πυριτίου τείνει να συγκεντρώνεται σε μέρη των φυτών που εμείς σπανίως καταναλώνουμε, όπως είναι ο φλοιός τους. Γι’ αυτό πολλές φορές ακούμε ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνονται τα φρούτα με τη φλούδα ή τα χόρτα που τρώγονται έτσι. Τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι τα παντζάρια, οι πατάτες, ο αρακάς, τα φασόλια, τα αγγούρια, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, το εκουϊζέτο, η τσουκνίδα, τα φασόλια σόγιας, οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Έλλειψη & ανάγκες σε πυρίτιο:

Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του πυριτίου στις τροφές. Επίσης, μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε λίπη, άμυλο και απλούς υδατάνθρακες σε συνδυασμό με μηδενική σωματική δραστηριότητα τείνει να επηρεάζει την απορρόφηση του πυριτίου από τις τροφές. Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη πυριτίου στον οργανισμό.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τα επίπεδα του πυριτίου στο ανθρώπινο σώμα μειώνονται και με την πάροδο της ηλικίας. Ενώ, λοιπόν, από το εμβρυακό ακόμα στάδιο, το σώμα μας έχει πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις πυριτίου, παρατηρείται μία πτώση στους ηλικιωμένους, κάτι που καθιστά το πυρίτιο αναγκαίο. Η συμπληρωματική χορήγηση έρχεται να καλύψει την ανάγκη αυτη.

Γιατί πυρίτιο;

Όπως είπαμε προηγουμένως, διάφοροι ιστοί, όπως η καρδιά, τα αγγεία, τα οστά, οι αρθρώσεις, η επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια που έχουν κολλαγόνο, έχουν ανάγκη από πυρίτιο για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Τα κόκκαλα και οι τένοντες ανακάμπτουν, οι μύες ενισχύονται, τα μαλλιά λάμπουν και τα δόντια δυναμώνουν. Όλες  οι  μεμβράνες, οι ιστοί των συνδέσμων, τα τοιχώματα των αρτηριών,  το εξωτερικό και εσωτερικό μέρος των διαφόρων οργάνων του σώματος και τα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα δυναμώνουν επίσης. Και όλα αυτά χάρη σε αυτό το θαυματουργό στοιχείο: το πυρίτιο.

Μενού