Τι είναι το Nicotinamide Riboside (NR) και σε τι υπερέχει του Θερμιδικού περιορισμού (Caloric Restriction CR)

Ένα ζήτημα που καθημερινά προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο είναι αυτό της υγείας της ευεξίας, της αντοχής, της ενέργειας αλλά και πολλών άλλων «αγαθών» που μας στερεί η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από αυτά τα θέματα και ακόμα η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ως προς το ποια είναι η πλέον αποδοτική μέθοδος για απόκτηση ενέργειας και ευεξίας. Παρακάτω εξετάζουμε την πιο διαδεδομένη πρακτική, που δεν είναι άλλη από την γνωστή σε όλους μας αυτή του θερμιδικού περιορισμού (Caloric Restriction CR).

Ο θερμιδικός περιορισμός (Caloric Restriction ή CR) είναι η πρακτική της μακροπρόθεσμης μείωσης των θερμίδων με στόχο τη βελτίωση της υγείας, την καθυστέρηση της γήρανσης και ακόμη τη διεύρυνση της μακροζωίας.

Μελέτες έχουν δείξει ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία και την αύξηση της μακροζωίας, έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα του ελέγχου του μεταβολισμού και κατ΄επέκταση του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας.

Ο θερμιδικός περιορισμός (CR) έχει αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμος για την υγεία και τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων, όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο η αγγειακή άνοια κλπ.

Φυσικά, η μακροχρόνια εφαρμογή του CR δεν είναι εύκολη στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ούτε πρακτική και βιώσιμη διαδικασία για τους περισσότερους ανθρώπους. Ακόμα χειρότερα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως είναι η ακραία ελάττωση θερμίδων, η μειωμένη οστική πυκνότητα, η ευαισθησία στο κρύο, ο κίνδυνος υποσιτισμού , άλλα προβλήματα – σωματικά και ψυχολογικά – όπως για παράδειγμα αναιμία, μυϊκή απώλεια, τριχόπτωση, ζάλη, λήθαργος, κατάθλιψη κλπ. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει και σε διαταραχές λήψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία κ.α.).


Επομένως, ο στόχος της επιστημονικής έρευνας του περιορισμού των θερμίδων είναι να κατανοηθούν οι μηχανισμοί και πώς μπορούν να επιτευχθούν τα οφέλη από αυτόν είτε με λιγότερους περιορισμούς είτε με μιμητικά του CR, δηλαδή παράγοντες του τρόπου ζωής ή θρεπτικά συστατικά σε μορφή ειδικού συμπληρώματος διατροφής που προκαλούν παρόμοιες θετικές αλλαγές με αυτές του θερμιδικού περιορισμού. Οι μέθοδοι που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη διαλείπουσα νηστεία, τον περιορισμό πρωτεϊνών και τη χρήση επιλεγμένων θρεπτικών ουσιών και συγκεκριμένα του ριβοζίτη νικοτιναμίδης (Nicotinamide Riboside ή NR) ή το νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο (NAD).

Αξίζει, λοιπόν, να επιμένουμε σε πρακτικές θερμιδικού περιορισμού όταν το NR είναι ένα ασφαλές μιμητικό του CR με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας;

Το Nicotinamide Riboside (NR) σήμερα τυγχάνει μεγάλης επιστημονικής προσοχής και έρευνας καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η συστηματική χρήση του ως συμπλήρωμα διατροφής οδηγεί στα ίδια οφέλη με τον θερμικό περιορισμό χωρίς ο χρήστης να υπόκειται στην επίπονη και μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη διαδικασία εφαρμογής ενός προγράμματος θερμικού περιορισμού (CR). Μέχρι σήμερα έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι η συστηματική χρήση του ΝR ως συμπλήρωμα διατροφής :

  • Μας δίνει ενέργεια και μυϊκή δύναμη
  • Αυξάνει τον μεταβολισμό και προκαλεί φυσιολογική απώλεια βάρους
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος
  • Λειτουργεί ανασταλτικά στον καρκίνο
  • Βελτιώνει την ακοή και το πρόβλημα με τις εμβοές που ταλαιπωρούν πολλούς υπερήλικες
  • Προστατεύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και δρα κατά της νόσου του Alzheimer
  • Βελτιώνει την Καρδιακή υγεία
  • Προστατεύει τα μιτοχόνδρια

Πρόσφατα (εντός του έτους) δημοσιεύθηκε μια ακόμα κλινική δοκιμή του NR στον άνθρωπο η οποία πέραν των προαναφερομένων κατέδειξε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής δυσκαμψίας μετά από 6 εβδομάδες χρήσης του συμπληρώματος αυξάνοντας έτσι την λίστα με τα οφέλη του Nicotinamide Riboside στην υγεία του ανθρώπου. .

Το Nicotinamide Riboside (NR) είναι ένα σπάνιο μέλος της οικογένειας βιταμινών Β3. Το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει το NR σε Νικοτιναμιδικό δινουκλεοτίδιο αδενίνης (NAD +) το οποίο είναι ένα βασικό μόριο που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό κύτταρο και συμμετέχει σε ζωτικές λειτουργίες όπως η μυϊκή λειτουργία και ο μεταβολισμός. Τα επαρκή επίπεδα NAD+ που επιτυγχάνουμε με την χρήση του NR επιτρέπουν στα κύτταρα να μετατρέψουν την τροφή στην απαραίτητη ενέργεια για τον οργανισμό μας. Είναι επίσης το μόριο που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του πυρήνα των κυττάρων και των μιτοχονδρίων που είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων μας.   Όταν τα επίπεδα του NAD+ μειώνονται (γήρανση) τότε η επικοινωνία αυτή διαταράσσεται με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Αυξάνοντας τα επίπεδα NAD+ βελτιώνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός και αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα μας.

Συμπερασματικά, ο θερμιδικός περιορισμός έρχεται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, φέρνοντας όμως ταυτόχρονα μία σειρά ανεπιθύμητων δράσεων και τεχνικών δυσκολιών στην περίπτωση μακροχρόνιας εφαρμογής του. Εναλλακτικά το Nicotinamide Riboside (NRέρχεται να μιμηθεί τις ευεργετικές δράσεις του θερμιδικού περιορισμού, χωρίς να προκαλεί τις ανεπιθύμητες δράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι, επομένως, αναγκαίο να αναρωτηθούμε μήπως τελικά οι τακτικές του θερμικού περιορισμού (CR) δεν αποτελούν , την εξυπνότερη λύση αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που η φυσιολογική φθορά και γήρανση μας, όταν έχουμε την εναλλακτική οδό της συστηματικής χρήσης του συμπληρώματος διατροφής Nicotinamide Riboside (NR)??

Το Nicotinamide Riboside στις αναπτυγμένες χώρες, αποτελεί πλέον ένα αναγκαίο καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής για τους υπερήλικες ή ακόμα και για νεώτερους ανθρώπους με προβλήματα έλλειψης ενέργειας, χρόνιας κόπωσης, μεταβολισμού, σακχάρεως, μνήμης, διάσπασης προσοχής κ.α.

Μενού